copenhagen-new-modern-library-5_730x10000

The design proposal for the Central Library of Copenhagen building aims to modulate a new social and educational center and establish a new urban landmark.
The place where the new building is situated is of major importance, between historic landmarks of the city, such as the Opera House of Copenhagen, the New Library and the Waterfront Nyhavn that is declared a monument of international cultural heritage.
The aim of the new building is to become a dynamic center that incorporates the culture and the tradition of the area and simultaneously it will employ modern technology to correspond to the operational needs of a contemporary library. Significant factors that influenced the proposed design are related to the natural environment, like the regional climate, the culture of the residents and their relation to  the city, public transport etc.
Specifically, the proposal primarily acknowledges/identifies the preexisting plantation on the site and the proximity to the sea and brings them to the center with a looped gesture. The central atrium spaces contain water and plants and the library functions wrap around them. The main organizational principle is addressing the ground floor space as a free (public) space referring to the city and ableto support the pedestrian movement and bicycle lanes.
The bicycle and walker lanes on the ground floor are protected, as it is required in a city like Denmark with a tradition in cycling and heavy weather conditions. The library functions are transferred to the 1walker st floor, while on the ground floor spaces remain the vertical circulation and the bookstore. The articulation of all spacesisforming anellipse that is generated from the “noose” and its core, the tree.
The floors are equipped with all the necessary spaces to surround these nooses in respective geometries, while in section, the spaces float freely and independently of each other inside theouter shell, creating interstitial spaces for the visitors. Especially the coffee shop and the conference center are able to operate independently from the library with separated entrances. The extensive transparency of the ground floor accentuates the desire for an open and free space to penetrate inside, while the white metal outer shell hovers above the ground and it is organized on an orthogonal grid.
This unit of the grid is associated with the typical single aperture area, repeated throughout the aspect with condensations and dilutions in a manner related to the lighting needs of each function. These openings are repeated and the roof of the building invigorating the room lighting. The materiality and the coloring of the building are treated with simplicity, associated with the designintentions and the image of the snowy landscape of Denmark. In that way, white color outer shell blends with the landscape, and slides tensions throughout cores allow the building to express themselves. Specifically trees within nooses- holes and books of the bookshop are the only evidences of color.
This building express the modern  notion of a  library, as well as the shape node communication within the urban area as a whole and protection for semi-outdoor living in a country with climatic conditions similar to Denmark floor, serving the cyclist’s  traffic is protected from the weather environment, as required by a city with a tradition in cycling and climatic conditions corresponding Denmark.
archisearch.gr
Share Button